Napels zien en er willen blijven

De meningen over Napels zijn verdeeld, om het zacht te zeggen. In het gastenboek van onze B&B lees ik: ‘De stad is vuil, ruw en stinkt naar uitlaatgassen. Gelukkig is de kamer proper.’ En dan heb je die andere strekking, die van ‘Napels zien en sterven’. Wie heeft gelijk?

Eén weekend, meer was er niet voor nodig. Ik val als een blok voor Napels, Italiës derde grootste stad. Het zal wel met de zon te maken hebben, die hier in oktober voor vijfentwintig graden zorgt, maar wat een hartverwarmende plek. Chaotisch maar charmant, arm maar rijk aan geschiedenis, eeuwenoud maar springlevend: Napels is bijzonder. Een stad van dolce far niente maar ook van schrijnende werkloosheid: de helft van de jongeren onder vijfentwintig heeft geen baan.

16503527547_4082948247_k.jpg

Napels staat bekend voor zijn wilde stakingen van de huisvuilophalers maar de huidige burgemeester heeft het imago van de stad opgepoetst, en neem dat gerust letterlijk. ‘Napels is de voorbije jaren hard veranderd’, vertelt de Italiaanse Daniela die studeerde in de stad. ‘De straten zijn properder, de stakingen lijken verleden tijd en steeds meer toeristen vinden hun weg.’ Vijftig procent meer op één jaar tijd, om precies te zijn. Gelukkig is het massatoerisme waar andere Europese steden onder kreunen nog veraf.

Napels is de geheimzinnigste stad van Europa, schrijft de Napolitaan Malparte. Het is de enige stad van de oude wereld die niet is verdwenen. Eerst waren er de Grieken en de Romeinen die amfitheaters, tempels en badhuizen bouwden. Later trokken de Spaanse, Oostenrijkse en Franse bezetters hun kerken, kastelen en kloosters op. Allemaal drukten ze hun stempel op de stad, met als laatste in de rij: de Napolitaanse jeugd, spuitbus in de hand. Graffitti is niet toevallig een Italiaans woord. Geen vierkante centimeter muur in de oude stad blijft onbedekt, historisch monument of niet.

napoli grafitti.jpg

De levendigheid van de straten en pleinen is het eerste dat opvalt in Spaccanapoli, de lange straat die het historische hart in tweeën snijdt, ook wel ‘het openluchtmuseum’ genoemd. Talrijke historische gebouwen wisselen af met met pizzeria’s en trattoria’s en pasticcerias (banketbakkers). Deze sfeervolle wijk is waar je wil logeren in Napels. Volgens de Lonely Planet vind je de lekkerste pizza bij Sorbillo, wat maakt dat je er allesbehalve lonely bent. Staan ze weer rijendik aan te schuiven, stap dan gewoon binnen bij de volgende tent. Je kàn geen slechte pizza eten in Napels.

Nu we het over eten hebben: hou het simpel. Ga voor de pizza Margherita, naar de koningin, de bekendste pizza Napolitane in de kleuren van de Italiaans vlag: rood (tomaat), wit (Campana buffelmozzarella) en groen (verse basilicum). Ze wilde weten waar de armen toch zo dol op waren, de rest is geschiedenis. De pizza mag énkel gemaakt worden met de San Marzano-tomaat die groeit aan de vruchtbare voet van de Vesuvius en geloof me: dat proef je. Ontbijt is zoet: probeer de sfogliatelle, taart met ricotta en suiker, of het in rum gedrenkte babà – en wel bij Scaturchio, vriend van de zoetekauw sinds 1905.

baba
Links sfogliatelle, een zoete ricottataart, en rechts babà, in rum gedrenkt gebak.

Napels is stad waar Sophia Loren opgroeide, waar dichter Giacomo Leopardi stierf en Pavarotti zijn O sole mio ging lenen (het was een Napolitaans liefdesliedje). De stad die er prat op gaat dat ze de kerststal heeft uitgevonden, en als dat niet waar is: de kerststal heeft geperfectioneerd. Kijk maar naar de kunstige handgemaakte stalletjes in de Via San Gregorio Armeno. Of naar het ‘natività con gloria d’angeli’ in museo Capodimonte. Of kent u nog plekken op de wereld waar de kerststal een plek krijgt in het knapste museum van de stad?

capodimente
Sarah en haar Italiaanse vriendin Daniella aan Museo Capodimente. Ze kennen elkaar sinds een uitwisseling op de middelbare school.

kerststal.jpg

Capodimonte is een paragraaf op zich waard, een machtig museum in een indrukwekkend paleis. De kamers zèlf zijn museumstukken, zoals het porseleinsalon of de eetkamer die zo riant is dat een piano in het niet verdwijnt. We zijn er haast alleen, om de Caravaggios, de Raphaels en de Titiaans te bewonderen. Fabre resideert er momenteel en we herkennen ook Bruegel en Van Dyck. Vreemd dat toeristen moeilijk hun weg vinden naar deze plek, nochtans een van de mooiste musea van Europa.

24169164660_a3b02317cc_k.jpgLoop door tot de nauwe straatjes van Quartieri Spagnoli, de volksbuurt waar de was aan de lijnen wappert en marktkramers het straatbeeld opvrolijken maar wees terug voor het donker. Hier zwaait de Camorra de plak. Vorig jaar stuurde de regering 250 militairen om het maffiageweld in te dijken. Niet dat je daar overdag wat van ziet, maar pronken met een dure Canon doe je beter niet.

Neem de metro, niet omdat het sneller gaat want te voet ben je er vaak eerder. Ga ondergronds voor de 200 kunstwerken van 90 kunstenaars, zoals de mozaïek van stazioni Toledo of de fluokleurtjes van Università.

33997986533_7211250408_k.jpg

Er valt trouwens wel meer te beleven onder de oppervlakte. Napels Sotterano is een uitgestrekt stelsel van gangen en grotten, een spiegelstad veertig meter onder de grond, gebouwd door de Grieken en laatst gebruikt als schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Flaneer langs het water in Lungomare, met uitzicht op de Vesuvius. Het vulkanisch gebied ontleent zijn welvingen aan de vroegere uitbarstingen van de vulkaan. De kustlijn is chaotisch ontwikkeld, of wat had je gedacht? Maar dat maakt het uitzicht op de azuurkleurige baai, het eiland Capri en het schiereiland Sorrentine er niet minder indrukwekkend op.

14767555203_873e1e4052_k
Capri

Goethe schrijft: men kan schrijven of schilderen zo veel men wil, maar deze stad, de kust, de baai, de Vesuvius, de citadels, de villa’s, alles, gaat elke beschrijving te boven. Hij is het van Napels zien en sterven, en als je het verkeer van vandaag ziet, klinkt het haast profetisch. Ik lees in de reisgids: ‘Napolitanen kunnen ongevallen vermijden door hun snelle reflexen’ maar de carrosserie van de wagens vertelt een ander verhaal.

Zonder te pinken veranderen bestuurders van baanvak, of ze blijven halsstarrig in het midden rijden, telefoon aan het oor of Facebook checkend. Voortdurend verwacht je dat iemand uitstapt om iemand ervan langs te geven, maar als niemand zich aan de regels houdt, hoeft niemand zich druk te maken. Onze taxichauffeur claxonneert enkel om voetgangers te waarschuwen dat hij niet van plan is te stoppen voor rood. Napels is een stad die aantrekt en afstoot. Je houdt ervan of je hebt er een hekel aan, maar ik beloof je: Napels laat je niet onberoerd.

NAPELS PRAKTISCH

Beste tijd om te gaan? Zowel het voorjaar als de herfst, met temperaturen tussen 20 en 25 graden. In mei is er het driedaagse Wine & The City-festival. Midden oktober zwemmen er nog mensen in de baai. Fotografen waarderen het zachte herfstlicht. Vanaf oktober begint het muzikale seizoen in Teatro San Carlo.

Waar logeren? Wij verbleven in B&B M99 Design Rooms, 70 euro per nacht. De historische buurt bij Spaccanapoli is de meest sfeervolle plek van de stad, ideaal als uitvalsbasis.

Vlucht? Brussels Airlines vliegt rechtstreeks naar Napels, vanaf 69 euro voor een retourticket.

NIET TE MISSEN?

ONZE 8 AANRADERS

6033603980_60cd017142_z.jpgTeatro San Carlo: een van de oudste operagebouwen in de wereld, gebouwd door Karel I. Jarenlang was het hoogtepunt in een carrière van zanger of componist een uitvoering in het San Carlo.

5014637976_cef42a59fe_z.jpgCaffé Gambrinus: het café van Oscar Wilde en Guy de Maupassant, dat door de fascisten werd gesloten en na jarenlang verval werd gerestaureerd in belle époque-stijl.

Castelnuovo_(Maschio_Angioino),_Naples.jpg Castel Nuovo: Massief kasteel met vijf torens, gebouwd in de 13de eeuw, toen Karel I besliste dat Napels de hoofdstad van het koninkrijk Sicilië werd. Twee eeuwen later drastisch verbouwd door Alfonso I, wiens zoon Ferdinand in de Baronnenzaal die de baronnen liet executeren die hem wilden omverwerpen.

5606145544_8ea2b5f95d_b.jpgCastel dell’Ovo: Het ei-kasteel, gelegen op een rotseiland, waar dichter Vergilius een magisch ei begroef onder de rotsen. Zolang het ei intact blijft, zal Napels en het Castel dell’Ovo blijven bestaan, zo wil de legende. Keizer Romulus Augustus woonde er na zijn afzetting. Trouwers laten zich fotograferen op de weg die naar het kasteel leidt.

anima.jpgDe Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco. Een van de meest opvallende kerken op de Via Tribunali is de doodskoppenkerk waar jonge meisjes bij schedels bidden om zwanger te worden.

IMG-20171007-WA0028_1508341747275.jpgHet Piazza del Plebiscito was ooit het hart van de stad, met het Palazzo Reale waar de Napolitaanse koningen woonden. Het overdekte Galleria Umberto geeft uit op het Piazza del Plebiscito.

vesuvius.jpgPompeii en de Vesuvius. Tweeënhalf miljoen bezoekers trekken elk jaar naar de best bewaarde Romeinse stad, in 79 nC door as bedekt na een vulkaanuitbarsting. Volgens de Grieken begroeven hun goden door hen verslagen reuzen in Napels. Telkens als ze bewegen, trilt de grond. De laatste uitbarsting van de Vesuvius dateert van 1944. Vanaf Lungomare heb je een prachtig zicht.

IMG-20171007-WA0025_1508341747649.jpg

spaccanapoli.jpg

DSC07695.jpg

napels straatje.jpg

taralleria.jpg

scaturrchio.jpg

Deze reportage verscheen eerder in Het Laatste Nieuws. Deze reportage is 100% onafhankelijke reisjournalistiek. De CO2-uitstoot van onze vlucht compenseerden we via http://greenseat.nl/

Screen Shot 2018-04-14 at 18.26.47.jpg

 

Foto’s door Sarah en mezelf, behalve deze beelden: Napels uit de lucht: CC BY-NC-ND 2.0  Clark – Teatro San Carlo: CC BY-NC-ND 2.0 Mr Dale – Caffé Gambrinus: CC BY-NC-ND 2.0 Martha de Jong-Lantink – Castel Nuovo: CC BY-NC-ND 3.0 Sergio Parrella – Castel Del’Ovo: CC BY-NC-ND 2.0 Cliff Hellis – Quartieri Spagnoli: CC BY-NC-ND 2.0 Stròlic Furlàn – Toledo: CC BY-NC-ND 2.0 Fabio Colombari – Capri: CC BY-NC-ND 2.0 Diana Robinson

Advertenties

Een gedachte over “Napels zien en er willen blijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s