Dos días in Sevilla

We bezochten een kerk, we aten een tapa. Dat was het in een notendop, onze tweedaagse Sevilla. Al heeft de ‘meest Spaanse stad van Spanje’ wel meer troeven – zijn Moorse paleizen, zijn appelsienenbomen, zijn flamencodansers en charmante barrios. En wat dacht je van 3000 uren zon per jaar, meer dan waar ook in Europa? 

Stel dat de wereld vergaat en de alle volkeren tegelijk aan de hemelpoorten staan. Kans is groot dat God eerst de Sevillanos binnenlaat, met hun onovertroffen devotie. Sevilla telt zoveel kerken als wij apothekers en ze zitten vol op elk uur van de dag.

Om nog maar te zwijgen over het aantal restaurants, barretjes en terrassen want met dezelfde religieuze toewijding leveren de Sevillanos zich over aan het goede leven: eten, drinken, genieten. Na zonsondergang wel te verstaan, wat dat eten betreft. Maak niet dezelfde fout als wij (en elke andere toerist). Dineren doe je na half tien.

DSC06057 (1)
Sarah en ik trokken naar Sevilla

Tapas en een glaasje sherry

Als langslaper is Sevilla een stad naar mijn hart. Ontbijten rond negen, een lichte lunch om twee en de dag afronden met tapas en een glaasje sherry: ik kan eraan wennen. Geen stad in Spanje telt meer tapasbarretjes per vierkante meter, raak daar wijs uit. Een vriendin raadde me aan om Tripadvisor te volgen. ‘Alle restaurants doen eraan mee’. Dat klopt maar het is zo’n beetje als een lief zoeken op Tinder – er is gewoon te veel keuze en je weet niet waar te beginnen.

Gelukkig is er die andere restaurantgids, van Michelin. Als je wat uitkijkt vind je in elke wijk betaalbare topadresjes zoals Robles Placentines of Tradevo, waar wij aten (voor minder geld dan in een Vlaamse brasserie). We bestelden spinazie met kikkererwten, gazpacho, gefrituurde inktvis, manchegokaas en -hoe kan het anders- jamòn iberico, de klassieker die achter elke toog aan de haak hangt.

Albert.jpg
Plaza d’Espana, cc Albert

Rijendik

L’enfer, c’est les autres wist Sartre en dat heb je natuurlijk met Spaanse toeristensteden: je bent er nooit alleen. Aan de kathedraal en bij het Real Alcazar is het rijendik aanschuiven en als ik één ding niet meer doe in dit leven is het aanschuiven.

Ik wed dat er nu mensen zijn die zich voor het hoofd slaan – hoe kun je naar Sevilla gaan en het Real Alcazar niet bezoeken, de rijen lossen zich trouwens naar het schijnt snel op – maar ik deed het Alhambra niet in Granada en sloeg de Mezquita over in Cordoba, om dezelfde reden, en ik heb er vrede mee. Wie YouTube heeft, is overal. Zo houd je meer tijd over voor die andere parels van een stad, bijvoorbeeld het Casa de Pilatos waar je tijd en ruimte hebt om de dingen echt in je op te nemen. Je kan er zelfs foto’s nemen zonder dikke Duitsers in beeld.

Het babyzusje van het Alcazar, zoals Casa de Pilatos wel eens genoemd wordt, is enkele malen kleiner dan the real Real maar heeft dezelfde knappe mix van stijlen, handgeschilderde azulejos en prachtige binnentuinen. Ook de barokke Iglesia del Salvador, met goud overal waar je kijkt, vonden we een waardige runner-up voor de indrukwekkendere kathedraal (waar het makkelijk een uur aanschuiven was toen wij er waren, in het hoogseizoen).

SONY DSC
Plaza d’ Espana, CC Noemie

Futbol t-shirt

Plan een stop bij het Hospital de la Caridad, de zeventiende-eeuwse kerk-annex-liefdadigheidsinstelling die vandaag nog steeds dienst doet als bejaardenhuis. Als ze in folders van Vlaamse woonzorgcentra over ‘een karaktervolle omgeving’ spreken, moeten ze hier eens komen kijken – wat een parel.

Tralies schermen de vertrekken van de bejaarden af van nieuwsgierige toeristen. Dat klinkt erger dan het is want de bejaarden kiezen zelf aan welke kant ze staan. Het tandloze heertje met futbol t-shirt houdt zich liefst op aan de kant van de toeristen, begrijpen we, want hij gidst ons ongevraagd rond in zijn Hospital, langs de werken van Murillo, Roldan en de Valdés Leal. In zijn beste Sevillaans, waar wij geen woord van begrijpen, maar dat maakte niemand wat uit.

detail hospital de la caridad
Hospital de la Caridad

Bohémien Triana

Sevilla is één van de warmste steden van Europa. Zowel in temperatuur (toeristen zoeken in drommen verkoeling onder de appelsienenbomen) als wat betreft volksaard. Waar anders dan in het warmbloedige Sevilla kon de flamenco ontstaan?

De bakermat ligt in de wijk Triana, aan de andere kant van de Guadalquivir, waar Roma-zigeuners zich vestigden en passioneel hun leven bezongen. Als je een flamencoshow wil zien, boek dan in Triana. Loop vooraf even langs de overdekte markt en stop voor een glas appelsienwijn bij een van de talloze barretjes. De ongepolijste bohémien sfeer in de arbeiderswijk is een welkome afwisseling met de toeristische rechteroever. Over de rivier heen heb je een prachtig postkaartzicht op Sevilla met de arena Teatro de la Maestranza en de Torre del Oro.

Luc Mercelis
Torro del Oro, CC Luc

Moors schoonheidsideaal

We logeerden één van de vier NH Hotels van Sevilla, prima in orde, maar als ik opnieuw zou boeken, zou ik gaan voor een hotel in de binnenstad, zo eentje met een prachtige patio in Moorse stijl (volgens het Moorse principe dat schoonheid best verborgen blijft). Bijvoorbeeld het El Rey Moro Hotel in Santa Cruz, met straatjes zo nauw dat je tegen de gevel plakt als er een auto passeert (doe het jezelf niet aan om er rond te rijden). Het is er heerlijk te verdwalen – veilig, gezellig en met alle toeristische hotspots in een zakdoek om je heen.

Loop dan even om voor cervecerias aan de stadsrand, waar de Sevillanos zelf drinken – overdag café en ’s avonds cerveca. Hier zijn de obers wél vriendelijk, is het eten spotgoedkoop en zijn de jamon en queso zijn net zo lekker als in het toeristische centrum. Geen mens die er Engels spreekt maar met ‘tostada tomata por favor’ kom je al een heel eind.

DSC06142 (1)
Ontbijt in de Cerveceria met jamon en queso

WAT JE MOET WETEN VOOR JE VERTREKT? 

ERHEEN Met het vliegtuig ben je er op minder dan 3 uur en het kost je gemiddeld zo’n 100 euro.

BESTE TIJD April, mei, juni en september zijn ideaal. In augustus is het te druk want dan hebben de Spanjaarden zelf vakantie.

WEB & APPS We verkenden de stad aan de hand van de wandeling die we downloadden van Euroreizen.be. Op twee dagen heb je de mooiste plekken in de stad verkend, tenminste: als je je wandelschoenen aantrekt en niet àl te lang blijft plakken in de tapasbarretjes. Stadsgids gratis te downloaden. www.euroreizen.be/citytrips/sevilla

WINKELEN Doe je in de Calle Sierpes, Calle Tetuán, Calle Velázquez en Calle Cuna. Hou rekening met de siësta – tussen 17 en 19 uur is het druk in de winkelstraten.

KORTINGEN Met een Sevilla-kaart krijg je kortingen in winkels en restaurants en hoef je niet aan te schuiven bij een aantal musea. Voor 32 euro krijg je toegang tot 15 bezienswaardigheden en voor 96 euro krijg je er toegang en een rondleiding met gids in het Real Alcazar en de kathedraal bij. http://sevillacard.es/en/

VERPLAATSINGEN. Sevilla is een erg fietsvriendelijke stad. De Sevilla-fietsjes zijn een handige manier om de omgeving te verkennen.  http://en.sevici.es/sevilla laatste nieuws

SEVILLA IN 15 BEELDEN: ZONNIG, ELEGANT en KLEURRIJK

spanjepleinlogo's grond spanjepleinbootje varen spanjeplein

casa de pilatos

detail casa de pilatos

zijaanzicht kathedraal

tabaksfabriek

DSC06048Capilla de la Virgen del Carmendetail casa de pilatos schilderij vrouw met de baarddetail straatbeeldDSC06023

Capilla de los Marineros

straatbeeld cafe

Deze reportage verscheen eerder in Het Laatste Nieuws, Reizen.

Screen Shot 2017-04-12 at 19.16.00.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s