Mijn 8 wintertips voor de Eifel

(Dit artikel verscheen eerder in Pasar)

Reporter Jana Wuyts komt oorspronkelijk uit Antwerpen maar woont intussen al vijf jaar op de grens tussen Duitsland, Luxemburg en België. Ze verklapt haar tips voor winterse uitjes in de Oostkantons en net over de grens.

De eerste avond die ik in de Oostkantons doorbracht, was het min twintig. Ik wist niet dat het zo koud werd in België. Ik ging voor het eerst Het Lief bezoeken. Ik, stadsmus met streken en zwerend bij cafés en cultuur en alles wat in een bos niet te krijgen is, ontdekte de Oostkantons.

Nu, vijf jaar later, woon ik in het Nationaal Park van de Eifel, daar waar Duitsland, Luxemburg en België elkaar ontmoeten. Het Lief werd De Man en de hoge hielen werden wandelschoenen.

DSC03941.JPG
Zo ziet min twintig eruit.

Noem het hier niet de Ardennen. De Eifel is open, weids en glooiend. Je ziet de horizon. Ik heb er altijd van gedroomd op een plaats te wonen waar ik de horizon kan zien.

Het is hier zo stil, zeggen onze bezoekers altijd wat onwennig. Ik hoor dat niet meer. Ik hoor de buizerds en de uilen, de kerkklokken om zeven en twaalf en de strooiwagens die uitrijden zodra de eerste sneeuwvlok valt.

DSC00144.JPGGemiddeld veertig dagen per winter kleurt de Eifel wit. Wanneer vrienden in Vlaanderen klagen over moddersneeuw en ijzelfiles prijs ik me gelukkig. Maar vergis je niet. Zo’n Oostkantonse winter heeft donkere kanten – en neem dat gerust letterlijk.

Na januari kruipen de aanhoudende koude en de duisternis onder je vel. Het dorp is in winterslaap, dagenlang zie je niemand op straat. Het heeft iets unheimlichs.

DSC00106.JPG

Toch  is de Belgische Eifel -met een flinke donsjas aan- de mooiste plek voor een winterse uitstap in eigen land.

Je eet hier net zo lekker als bij The Jane en je hoeft geen maanden op voorhand te reserveren. Ze hebben hier van die gezellige stadjes met kastelen uit ouderwetse prentenboeken. De Romeinen kwamen hier al baden, zo helend is het water.

Voor de liefhebbers: nergens ter wereld vind je meer oorlogsmusea per vierkante meter. Ik bezocht er inmiddels zeven. Vraag me eender wat over het Ardennenoffensief.

Klaar voor een winterse uitstap naar de Oostkantons? Dit zijn mijn insidertips.

zur_post_07.jpg
Gelukkig is het wel lekker warm bij Zur Post

1. GA VOOR GASTRONOMISCH

Het mooie is dat onze streek niet één maar drie sterrenrestaurants telt. Twee in het Duitstalige Sankt Vith (Zur Post en Quadras) en nummer drie in het Franstalige Champagne (La Menuiserie).

Hou in Champagne gelijk halt aan het kasteel van Reinhardstein. Een bewoonde burcht, de hoogste van België, en ook toegankelijk voor toeristen. Even klimmen wel dus kijk op voorhand online of de burcht geopend is.

Zur Post. Al sinds de jaren zeventig in handen van de familie Pankert. Een gevestigde waarde met een verfijnde, klassieke keuken. Gastvrouw Carina staat in voor de hartelijke ontvangst. www.hotelzurpost.be
La Menuiserie. Marie-Charlotte Portois vestigde in de voormalige schrijnwerkerij van haar grootvader haar eigen restaurant. Chef Thomas Troupin kookt op een creatieve manier met lokale producten en is gefascineerd door wilde kruiden. www.lamenuiserie.eu
Quadras. Kies voor de brasserie of het restaurant. Al zal het maar de vraag zijn waar er nog plaats is, nu chef Ricarda Grommes net haar eerste ster behaalde. www.restaurant-quadras.be
Kasteel van Reinhardstein. Rondleiding elke zaterdag en zondag tussen 11u30 en 15u30. Bij sneeuwval is het nodig om telefonisch te checken of het kasteel bereikbaar is. Toegang is 8 euro. www.reinhardstein.net

2. DOE EEN WINTERSE WANDELING

DSC00315.JPG

Het maakt niet uit welke wandeling je kiest, het is hier overal prachtig. Niet met van die op elkaar gepakte bossen zoals in de Ardennen maar uitgestrekte zichten over glooiende heuvels afgewisseld met woeste wouden en diepgevroren weilanden.

Onze buren gaan elk jaar langlaufen maar zelf heb ik dat nog niet gedaan. Het schijnt erg anstrengend te zijn. Vermoeiend. Staat bovenaan mijn winterse to-dolijst.

Wandelen. De beste wandelroutes vind je op www.eastbelgium.com/nl/wandelen. Themaroutes, plezierwandelingen, Grote Routepaden en een link naar de online routeplanner GO.
Wintersport. Er zijn twintig wintersportcentra in de Oostkantons. De sneeuwnieuwsbrief houdt je op hoogte van het ideale weer.

3. BEZOEK DE KERSTMARKT VAN MONSCHAU

DSC03772.JPGZe kunnen wat van kerstvieren, de Duitsers. Sinds ik hier woon heb ik genoeg kerstmarkten bezocht voor een heel leven. Eentje steekt er met kop en schouders bovenuit: die van Monschau, het meest sprookjesachtige stadje uit de omgeving.

Vingers kruisen dat je het stadje in mag met de wagen, anders raak je er met de shuttlebus. Houd halt bij het champignonhuisje voor een portie Pilzen, simpele streektopper.

Kerstmarkt van Monschau. Geopend op vrijdag, zaterdag, zondag vanaf midden december tot en met het weekend voor kerst. Telkens van 11 tot 21 uur. www.monschau-weihnachtsmarkt.de

4. NEEM EEN KIJKJE IN CLERVAUX

1024px-0_Clervaux_101021_V1.JPG
Door Jean-Pol Grandmont. CC BY 3.0

Een Luxemburgs stadje tussen twee heuvelwanden in met een robuust wit kloosterkasteel dat drie charmante tentoonstellingen herbergt – één over miniatuurkastelen, één over de oorlog en het paradepaardje: The Family of Man, de grootste fototentoonstelling ooit met 500 beelden vanuit de hele wereld. Terecht op de Unescolijst.

Kasteel van Clervaux. Openingsuren en bezoekerstips vind je op de website www.visitluxembourg.com/nl/moezel/clervaux

5. GA BADEN IN BAD BERTRICH

9C0A3951-1500x1000.jpg

Nog zo’n aparte plek, net over de Duits grens. Dit kuuroord in een smalle kom tussen Moezel en Eifel, omringd door groene bergflanken, maakt een statige indruk – als Bad Bertrich een mens was, dan was het een oude, adellijke dame.

De Romeinen ontdekten een warmwaterbron in het vulkaanlandschap en de Duitsers bouwden er hun thermen. Bezoekers zijn doorgaans van gevorderde leeftijd en komen er om het helende water met glaubersalz over stramme spieren te laten stromen.

Logeren in Bad Bertrich. Wij verbleven in het Häcker’s Fürstenhof, het enige hotel in Duitsland met een thermaalbad met natuurlijk verwarmd water op 32 graden. Alle informatie via haeckers-hotels.com/fuerstenhof-bad-bertrich

6. GEDENK HET VERLEDEN IN BASTENAKEN

bastogne_jpg01
Door Jean-Pol Grandmont. CC BY 3.0.

Goed, het behoort niet echt meer tot de Eifel maar gezien je vlakbij historische grond bent, mag een bezoek aan Bastenaken niet ontbreken. Hier vond het Ardennenoffensief plaats; de laatste stuiptrekking van WOII, het offensief waarmee Hitler zijn onderhandelingspositie over het einde van de oorlog wilde versterken.

Bastenaken telt liefst vijf oorlogsmusea, met het Bastogne War Museum als pronkstuk, vlakbij het indrukwekkende Mémorial du Mardasson. Een pint bij Café des Sports en Luikse balletjes bij Wagon Léo achteraf – die mogen niet ontbreken.

Bastogne War Museum. Colline du Mardasson, 5 te 6600 Bastogne. Telefoon + 32 (0)61 210 220. Geopend van 9u30 tot 18u. Maandag gesloten. www.bastognewarmuseum.be
Wagon Leo. Rue du Vivier, 4-8 te 6600 Bastogne. Telefoon: +32 (0)61 211 441 Maandag gesloten. www.wagon-leo.com.

7. BEZOEK HET KASTEEL VAN VIANDEN

Vianden_Castle_2.jpg
Alun Salt. CC 2.0.

Opnieuw een Luxemburgs stadje tussen twee heuvelwanden in, even voorbij de stuwdam. Victor Hugo woonde er en in het centrum vind je zijn museum.

Beneden stroomt de Our en boven staat het kasteel van Vianden, een van de grootste en mooiste oude kastelen van Europa. In de jaren 70 gerenoveerd en volledig bemeubeld. In het stadje zelf hangt een aparte sfeer. Er staan heel wat huizen leeg, vreemd voor zo’n mooie plek.

Kasteel van Vianden. Montée du Château, 9408 Vianden, Luxemburg. Telefoon +35 2 8341 081 Openingsuren via www.castle-vianden.lu

8. SPENDEER EEN DAG IN DE CAROLUSTHERMEN

slider_abend.jpgDe Duitse badcultuur mag er wezen, kijk maar eens naar de Carolusthermen in Aken. Een indrukwekkend complex met watervallen, bubbelbaden en stoombaden.

Met een binnen-en buitenbad, drie restaurants en een Baltisch en Oriëntaals saunacomplex, inclusief saunatuin en een feminarium, dat wil zeggen: een saunaruimte alleen voor vrouwen. Wie hier geen rust vindt, vindt het nergens.

Carolusthermen. Passstraße 79, 52070 Aachen, Duitsland. Telefoon +49 241 182 740. Alle dagen open van 9u tot 23u. Inkom vanaf 12 euro. www.carolus-thermen.de

Dit is de reportage in Pasar.

Screen Shot 2017-01-02 at 20.28.00.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s