Kaapstad, Europa in Afrika

Kaapstad, dat zijn twee continenten voor de prijs van een. Het is Afrika met zijn woeste natuur en wilde dieren. Het is Europa met zijn liefde voor wijn, golf, kunst, design en gastronomie. Het is savoir-vivre, voor de veelal blanke elite, en survivre, voor de rest. 

Kaapstad is Europa op Afrikaans ritme. Gesloten wegens de hitte, lezen we op de deur van Deluxe Coffeeworks. Stiptheid is niet cool. Wie op tijd komt, treft de gastheer onder de douche aan. Flesje wijn bij de lunch, zodat het na de middag net iets trager gaat. Zeg maar eens neen te zeggen tegen een Cederberg Sauvignon Blanc van 4 euro voor een fles.

Net als in Berlijn of Brussel doen de Kaapsteedse mannen aan homebrewing en vrouwen aan yoga. Althans, aan de juiste kant van de prikkeldraad. Want 25 jaar na de apartheid blijven het gescheiden werelden, die van blank en zwart. De blanke minderheid leeft in weelde, de zwarte meerderheid in de sloppenwijk.

Het WK Voetbal in 2010 beloofde beterschap. Het verdeelde Zuid-Afrika stond als een man achter de ploeg. De borstel werd door de wijken gehaald, een indrukwekkend stadion verrees, plots reden er wel bussen. Een goede zaak voor het toerisme, al vragen sommigen zich af of het geld niet beter kon besteed worden in een stad waar een op vier leeft onder een golfplaten dak.

DSC04040

Tafelberg

Je kunt niet om het verleden heen, in deze stad van koloniale overheersing, eerst door de Nederlanders, die hun taal nalieten, dan door de Britten. Zo duister de geschiedenis, zo mooi is de stad. De enige in de wereld waar de achtertuinen grenzen aan een natuurpark; waar de imposante Tafelberg oprijst vlak naast de oceaan. Hoe het Afrikaanse licht net voor zonsondergang de stad een gouden glans geeft – staat dat al op de lijst van het Werelderfgoed?

Met de kabelbaan ben je er zo, op die Tafelberg. Een Moet Sien (Afrikaans voor mustsee) voor toeristen, tenzij dit natuurwonder verstopt zit onder het Tafellaken — het wolkendek, dicht als opgeklopte room. De berg telt meer plantensoorten dan er in heel België te vinden zijn. Beklimmen kan, maar vertrek niet zonder je voor te bereiden. De nabijheid van de stad geeft een vals gevoel van veiligheid. Overvallen en bosbranden eisen hun tol. De Tafelberg kostte meer levens dan de Mount Everest. Maak dat je voor het donker terug bent.

5743936339_6df669f62e_z

Panic Button

Dat geldt trouwens in héél Kaapstad: voor het donker thuis. Je zal geen stenen huis vinden dat niet is afgebakend met stroomdraad. Glasscherven op de muurtjes moeten indringers afschrikken. This is a gun-free zone, staat op een bord aan de inkom van onze B&B in Tamboerskloof. Zo weten overvallers dat ze niet hoeven te schieten.

2016-01-20 14.22.03‘Oh, en dit is de panic button’, voegt eigenaar Marco er luchtig aan toe. ‘We hebben hem nog nooit gebruikt hoor.’ American Staffordshire pup Soda komt nieuwsgierig aan onze tenen snuffelen. Later zal zij dit toeristenfort bewaken – geholpen door het alarmsysteem, de prikkeldraad, de camera’s en de neigbourhood safety patrol.

Is Kaapstad echt zo gevaarlijk? Zuid-Afrika houdt inderdaad het trieste record in aantal overvallen, verkrachtingen en moorden per capita. Maar het zijn vooral de armere inwoners die slachtoffer zijn. Wie voorzorgsmaatregelen neemt, hoeft als toerist niet al te veel te vrezen. Hou je aan de normale dingen: draag geen dure juwelen, laat niets achter in je wagen, blijf weg uit de townships.

Haarlem en Hoop

De binnenstad is makkelijk te voet te verkennen. Shoppen en uitgaan doe je aan het Waterfront, eten in Kloof Street, souvenirs kopen aan de Greenmarket Square en wie van nachtbrakerij houdt, vindt zijn gading in de toeristische Long Street. Bezoek zeker de moslimwijk Bo-Kaap met zijn prachtige felgekleurde gevels. Dit vroegere slavenkwartier is de meest gefotografeerde plek van de stad.

2016-01-20 14.50.29

Mijn favoriet is de Company Gardens – een groene oase aan het parlement. Hier legde de Vereenigde Oost-Indische Companie in 1652 een moestuin aan om schepen te bevoorraden. Stop voor een lunch bij het Company Gardens Restaurant. Eigenaar Madame Zingara wilde de naam veranderen in Haarlem en Hoop, naar de boot van de Nederlanders die schipbreuk leden op de Kaap en zo de geschiedenis van het land herschreven. ‘Een ongepaste ode aan het imperialisme’ luidde het protest en de naam Company Gardens Restaurant bleef.

Braai

Over restaurants gesproken: hadden we het al over de vingerlikkende Kaapsteedse keuken? Zelfs cafékost is lekker. Bestel de linefish (vangst van de dag) aan het Victoria & Albert Waterfront. Probeer chakalaka (groentensaus) of mealiepap (maïspap) in Moyo Kirstenbosch, als je je aan de Afrikaanse keuken waagt. Of reserveer een tafel in The Kitchen in het hippe Woodstock, waar Michelle Obama per vergissing at. Ze moest eigenlijk bij Test Kitchen om de hoek zijn, het huidige nummer één restaurant van Zuid-Afrika. Ook een aanrader, dat spreekt.

DSC04278

Of wat dacht je van een braai (barbecue) met boerenwors en springbok? Zuid-Afrikaanser wordt het niet. Als het wat mag kosten, maak dan een ommetje via Franschhoek. Op een boogscheut van Kaapstad runt de Nederlandse Margot Janse The Tasting Room, bij de top 100 van de beste restaurants van de wereld. Mocht Michelin sterren uitdelen in Afrika, dan was Margot er drie waard. Hebben ze zelf gezegd.

Boss

Boss, zeggen de zwarte bedienden van het tankstation tegen mijn man. Geef 30 cent als ze voor je tanken, een halve euro als ze je ramen wassen — zo staat het letterlijk in de reisgids. De koloniale overheersing is vervangen door een economische.

We trokken drie weken door het land – in geen enkel restaurant, hotel of wijndomein zagen we zwarten. Tenzij om blanken te bedienen. Hoe is dat mogelijk, anno 2016? Dan denk je: lang kan dat toch niet meer duren, zo. Maar het duurt al 400 jaar.

DSC04192

Zuid-Afrika is niet als andere landen. Maar het is zoals Linnie zegt, in haar sappige Afrikaanse taaltje in Huisgenoot (de Dag Allemaal van Zuid-Afrika): ‘Al lande het hulle probleme, maar het hulle ons rykdom? Suid-Afrika is sonskyn, see en saligheid.’ Ze heeft gelijk. Zuid-Afrika is misschien wel het mooiste land ter wereld. En Kaapstad? Een fantastische stad, met een duister randje.

10 DAGEN IN KAAPSTAD

Er is de Tafelberg voor wie wil trekken, de Atlantische Oceaan voor wie wil surfen of zwemmen, er zijn de natuurparken en wijndomeinen, de schilderachtige stadjes en de ongerepte baaien waar pinguïns en apen je tegemoet komen. Alsof dat nog niet genoeg is – hier zijn de top-10 Dingen-Om-Te-Doen in en om Kaapstad.

Koop een ticket voor Robben Island. De gevangenis waar Mandela 18 jaar verbleef, het Alcatraz van Zuid-Afrika, een eiland op een steenworp van de stad. De voormalige gevangenen van het eiland leiden je rond. Koop je ticket op voorhand.

Spendeer een middag in Woodstock. Koffiebarretjes, blitse startups, trendy galerijen en eettentjes met quinoiasalade op de kaart. Projectontwikkelaars waardeerden dit voormalig getto op tot een van de pleisterplekken van de stad. Op zaterdag is er de biologische markt aan Old Biscuit Mill.

2016-01-20 15.04.29

Bezoek de Kirstenbosch Botanical Garden. Pik een concert mee in de botanische tuin. Of doe de boomslang, een wandeling op een brug in de boomtoppen, op twaalf meter hoogte.

Boek een townshiptoer. Ervaar het leven van de meerderheid Kapenaars in een township. Doe dit niet op eigen houtje maar boek een dagtrip boeken via Coffeebeansroute.

DSC04258Plan een daguitstap naar Kaap De Goede Hoop. Ga zwemmen in False Bay of surfen in Muizenberg. Neem de trein van Cape Town naar Simon’s Town. Duurt één uur en je passeert langs mooie plekjes.

Ga dineren in Franschhoek. Op minder dan een uur rijden van Kaapstad ligt het gastronomische mekka van Zuid-Afrika. De weg erheen leidt je langs de langste wijnroute van de wereld, met prachtige panorama’s. De hoofdstraat van Franschhoek is bezaaid met toprestaurants.

DSC04053

Blijf een dag in Stellenbosch. De studentenstad vormt het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Let op de prachtige Kaaps-Hollandse bouwstijl, zoals die van het Weltevreden Estate.

2016-01-23 09.14.27

Bezoek het luxueuze Delaire Graff-wijndomein. Vergaap je aan het prachtige uitzicht en de immense kunstcollectie.

DSC04029

Bezoek Paarl. Dit stadje is de bakermat van de Afrikaanse taal. Golven en wijn proeven: dat zijn de activiteiten in Paarl. Bijvoorbeeld in het wijndomein Fairview.

2016-02-07 12.57.32

Ga op daguitstap naar Hermanus. De plek om walvissen te zien. Op anderhalf uur rijden van Kaapstad. Volg de Clarence Drive R44, uitgeroepen tot een van de mooiste kustroutes ter wereld. Hou zeker halt in Betty’s Bay bij de pinguïns. Het zijn er net zo veel als op Kaap De Goede Hoop, maar dan zonder de rijen toeristen.

DSC04386

WAT JE MOET WETEN VOOR JE VERTREKT

ERHEEN. Joker verkoopt voordelige vliegtickets vanaf 600 euro heen en terug, via Emirates of Ethiopian Airlines. Er is slechts een tijdverschil van één uur – dat scheelt op de jetlag.

LOGEREN. Wij logeerden in B&B Belle Ombre voor 66 euro per nacht, gevonden via Booking.com. Hou er wel rekening mee dat tijdens onze winterperiode maar de helft van het aantal accommodaties beschikbaar is. Het is dan volop zomer in Kaapstad met gemiddelden tussen 25 en 30 graden. Het prachtige Stellendal Guesthouse in Somerset West is een ideale uitvalsbasis om zowel Kaapstad als de nabijgelegen wijndomeinen te bezoeken.

2016-02-07 12.57.25

GELD. 1 euro is 17 rand, tenmiste: toen wij er waren. De munt is volatiel. De rand staat zo laag dat reizen naar Zuid-Afrika een stuk goedkoper wordt. Leven in Kaapstad kost aanzienlijk minder dan in Vlaanderen. Eten, drinken, logeren is makkelijk tot de helft goedkoper.

VERPLAATSING. Je huurt best een wagen. Het is pover gesteld met het openbaar vervoer en de afstanden zijn groot. Wel even wennen aan dat links rijden. Vraag een witte wagen, gezien de temperaturen, en als het even kan: een automaat. Toch makkelijker met dat links schakelen.

Deze reportage verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.

Screen Shot 2016-05-15 at 18.03.39

Screen Shot 2016-05-15 at 18.02.59

Advertenties

3 gedachtes over “Kaapstad, Europa in Afrika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s