Karina koos Piemonte boven de liefde

Velen fantaseren over een leven in het buitenland, maar slechts weinigen jagen hun droom ook werkelijk na. Karina Imschoot (50) uit Lede vertelt hoe ze haar hart verloor aan Italië en met huisgerief en hond Joe naar Barbaresco, Piemonte trok.

karinabarbaresco

Ik ben mijn leven lang gefascineerd door Italië. Honderden keren ben ik er op bezoek geweest. De liefde voor het land was zo groot dat ik een reisbureau startte voor Italiëreizen op maat (www.madeinitalytravel.com).

Als je zo vaak reist als ik, beginnen vrienden je te vergeten. Ik kon er toch nooit bij zijn, op hun verjaardagen of etentjes. Op de duur vroegen ze me niet meer. Mijn sociale contacten verwaterden. Omstreeks de tijd dat mijn moeder stierf, was ik in Piemonte met vakantie. Met haar viel mijn laatste band met België weg. Na haar begrafenis keerde ik terug naar Piemonte, en ik bleef er.

Melrose Place

Pendelen is zwaar en duur. Zolang je pendelt, hoor je nergens echt bij. Toen ik in 2011 mijn rijbewijs twee maanden kwijtspeelde, besloot ik die periode in Italië te overbruggen.

Ik vond een appartement in Cherasco dat uitgaf op een gemeenschappelijk erf. Een soort ‘Melrose Place’ op z’n Italiaans. De andere bewoners, een koffieproducent en zijn zoon en dochter, maakten me wegwijs. Dat verzachtte de pil. Alleen tussen mijn hond Joe en de katten des huizes klikte het niet (lacht).

chiesatraivigneti

Thuis in Barbaresco

Uiteindelijk ben ik mijn eigen weg gegaan. Ik droomde van een mooi huis met een tuin voor Joe. Jaren geleden had ik deze villa gezien tijdens een van mijn vele reizen. Ik dacht toen: wat moet het fantastisch zijn om hier te wonen, naast die glooiende wijngaarden en met zicht op die prachtige historische toren van Barbaresco. Nooit had ik gedacht dat ik er uiteindelijk terecht zou komen, in dat huis.

Toen ik definitief naar Italië vertrok, had ik een relatie in België. Mijn toenmalige vriend hielp me verhuizen maar hij kon geen werk vinden in Italië. Zijn ouders zijn hulpbehoevend. Ik begrijp dat hij in België is gebleven. We zien elkaar sporadisch, een soort van langeafstandsverbintenis, maar geen van ons beiden is van plan te verhuizen. Misschien kun je zeggen dat ik koos voor Italië ten koste van mijn relatie. Mijn liefde voor het land haalde de bovenhand.

slow food resort barbaresco wijnproeven

Eerlijk zaken doen

Italië is zoveel verfijnder dan bijvoorbeeld Spanje. Het design, de gastronomie. Spaans spreekt men over de hele wereld terwijl weinig Italiaans bijna uitsluitend in Italië gesproken wordt. Dat exclusieve trekt me aan. Ik houd van de mimiek, het melodieuze, de brede gebaren.

Na vijf jaar spreek ik de taal vloeiend, al begrijp ik niets van het lokale dialect. Als mijn gezelschap overschakelt naar het Piemontees, haal ik mijn iPad boven. Zeggen ze dat ik niet sociaal ben! (lacht)

In Piemonte kun je eerlijk zaken doen. Als ik een Vespa boek voor een klant kan ik erop rekenen dat ik geen verroest wrak krijg. Dat is in het zuiden wel even anders. Soms duurt het daar een week voor men antwoordt op een mail. Dat kan ik mij niet permitteren.

barbarescotown

Bestand tegen eenzaamheid

Mensen zeggen soms dat ze jaloers zijn op mijn leven in Italië. Op het feit dat ik de stap heb durven zetten. Ik heb één goede raad voor wie ervan droomt om naar het zuiden te verhuizen: breng er eens een winter door. Het leven valt stil in oktober.

Ik denk dat weinig mensen zich kunnen voorstellen hoe hard het leven verandert in dat levendige, schilderachtige dorpje van hun zomervakantie. Eenzaamheid schrikt mij niet af, integendeel. Anders zou ik dit leven niet volhouden. Wie bijvoorbeeld afgelegen woont, raakt in de winter ingesneeuwd. Dan kan je zelf sneeuwruimen of betalen voor een strooidienst. Dat kan je je niet voorstellen in België.

barbarescoCENTROSOTTOLANEBBIA - kopieGoedkoper leven door crisis

Wij beseffen niet hoe goed het is in België. Italianen verdienen tot de helft minder terwijl het leven hier niet goedkoper is. Gas is bijvoorbeeld duurder, net als een autoverzekering. De papierwinkel gaat traag. Wie ziek wordt, moet maar zien dat hij verzekerd is.

De crisis is tastbaar. Gelukkig is het eten veel goedkoper. Zelfs voor een zesgangenmenu all-in bij een sterrenchef ben je nog geen 120 euro kwijt. De meeste Italianen kunnen zich zo’n bezoek aan een sterrenkok maar eens in de tien jaar permitteren.

barbarscobestshot - kopieAltijd buitenlander

In het begin waren de dorpelingen wantrouwig. Wat komt een buitenlander zoeken in hun gemeenschap? Voor hen is het mooie weer en lekkere eten zo normaal. Ze begrijpen niet dat ik daarom verhuisde uit België. Als alleenstaande vrouw dan nog. Toen ik het contract ging tekenen, bleef de makelaar maar vragen: ‘Moet je niet eerst overleggen met je man?’

Het wantrouwen ging zelfs zover dat de uitbaatster van het dorpscafé de krant wegnam zodra ik binnenkwam. Die was voor haar vaste klanten. Langzaam won ik het vertrouwen. Toch blijf je altijd een buitenlander. Ik mag van geluk spreken dat ik ondernemer ben: ik zorg voor mijn eigen inkomsten. Anders had ik het niet gehaald. Het is bijna onmogelijk om werk te vinden. In dat opzicht is het: eigen volk eerst.

enricorivetto3Slow food en topwijnen

Er trekken steeds meer Vlamingen naar Piemonte op vakantie. Vooral voor de wijn en slow food, maar ook de Vesparondritten zijn populair. Onlangs werd het gebied erkend als Unesco-werelderfgoed. De prijzen van de huizen zijn meteen verdubbeld. Het is de mooiste en meest vruchtbare plek in Italië. De geboorteplaats van de barolo en barbaresco-wijnen. Mijn tuin telt 60 fruitbomen: perziken, appels, vijgen, peren. Een atelier in de buurt maakt er ambachtelijke delicatessen van.

Ik leef gezonder en ben gelukkiger. Ik heb ontdekt hoe belangrijk ruimte en weidsheid zijn voor mij. Ik zou nooit meer kunnen wennen aan het dicht op elkaar wonen in België. Het klinkt misschien vreemd, maar ik mis België niet. Met zijn files en zijn regendagen. Voor het minste een verkeersboete. Maar zo’n lekkere Veurnese pannenkoek met kaneelijs, daar kom ik graag nog eens voor terug.

     PIEMONTEAUTUMNO2 Dit zijn Karina’s tips en favoriete adresjes van Piemonte.

 • De Fiera del Tartufo Bianco, de beurs van de Witte Truffel, is een vrolijk straatfeest ter ere van de kostbare zwam, die makkelijk 500 euro kost per 100 gram. De druivenoogst in de omgeving zorgt voor een extra
  spektakel.Van 10 oktober tot 15 november.
 • Wijnen proeven en een slowfood degustatie in Barbaresco doe je in het Slow Food Resort. Italiaanse mamma’s tonen live hun kookkunsten en leren je koken op de traditionele wijze.
 • Ga op truffeljacht. Vergeet de varkens,hier wordt met honden naar witte of zwarte truffels gejaagd. Voor de liefhebbers van diervriendelijke jacht. De truffels die je vindt, mag je proeven.
 • Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan de antiekmarkten in Cherasco, met z’n 600 exposanten. Het levendige dorpje wordt ’s nachts sfeervol verlicht door de Arco Trionfale. Je vindt er het allerbeste slow foodrestaurant van de streek: Osteria della Torre.
osteria-alla-torre-cucina
Bordje in Osteria della Torre.
 • Tijdens het najaar vindt in de streek het Slow Food-festival over kwaliteitskazen plaats (september) en een truffelbeurs (eind oktober-november). Tot oktober loopt de beurs Expo Milano over voeding en ecologie.

expo milano food

 • Bij Genta (Alba, Piazza San Paolo) vind je de beste pasticceria voor dessertkoekjes op basis van hazelnotenpasta.

tartufi & co

 • Tartufi & Co (Alba, Via Pertinace 12) is de winkel waar je moet zijn om truffels te kopen.

First Filet

 • Je bent op zoek naar twaalf soorten hazerugfilet om je vingers bij af te likken? Eén adres: First Filet (Via TrezzoTinella 10, Neviglie). Met onder meer Barolo-, Barbaresco- en truffelsmaak.

forno-cravero_barolo_grisinniforno-cravero_barolo_grisinni stokjes

 • Maak zelf grissini’s — de langwerpige, gezouten broodstengels die je als voorgerecht krijgt in Italië. Bij de bakker Cravero (Via Roma63, Barollo).

barbero

 • De allerbeste chocoladepatissier van de streek is Pasticceria Barbero (Via Vittorio Emanuele II, 74 in Cherasco ) is gevestigd in een prachtige winkel uit 1800. Zijn specialiteit is de Tonda Gentile, een chocoladevariëteit met hazelnoten.
19-09-2015-Het-Laatste-Karina Imschoot Het Laatste Nieuws-p83-Ik-verkoos-Piemonte-boven-mijn-lief-single
Het artikel over Karina Imschoot uit Piemonte in Het Laatste Nieuws.

www.madeinitalytravel.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s