Schitterend Singapore: alsof je naar de toekomst reist

Blinkende wolkenkrabbers met wuivende palmen op het dak, kraaknette straten en fabelachtige attracties. Maar ook: hallucinante kapitalisme, verstikkende regulering en Big Brother die je  in de gaten houdt. Singapore is écht anders. Welkom in het meest emotieloze land van de wereld, en waarom je er absoluut eens heen moet.

1_clarke_quay_singapore_night_2014 Chensiyuan
Clarke Quay, Singapore

Singapore lijkt in niets op andere Aziatische steden. Geen lawaai, drukte, stank of vuiligheid. De indrukwekkende gebouwen lijken pas gisteren geschilderd. Het groen ziet zo groen dat je wil voelen of het echt is. Alsof je in filmdecor loopt en iemand zo dadelijk ‘Cut!’ zal roepen. De straten zijn spotless: zelfs geen sigarettenpeuk op de grond.

Het is alsof je naar de toekomst reist. Weelderige tuinen verrijzen op de hoogste verdieping van een wolkenkrabber. Je vraagt je af hoe ze in godsnaam die palmbomen op de tiende verdieping hebben gehesen.

parkroyal bis jana
Palmbomen op het Park Royal Hotel, Singapore.

Gardens by the Bay

Singapore, City in a Garden. Dat is de slogan van de stad, en het geeft aan hoe belangrijk Singapore ecologie en groen vindt. Opvallend: de Singaporees heeft de natuur heraangelegd naar zijn goeddunken. Gepland in plaats van geplant.   De ‘natuurlijke’ natuur is zo goed als verdwenen. Opgeslorpt door de bloeiende economie.

Pronkstuk is Gardens by The Bay, een futuristisch park met metalen bomen. Prijskaartje? Meer dan 1 miljard. Gesponsord door multinational ST Engeneering, niet bepaald het WWF. Het is indrukwekkend maar ook unheimlich, dit eco-Bokrijk. Alsof je naar het jaar 2090 reist en een museum bezoekt dat herinnert aan hoe natuur er uitzag, voor we ermee klaar waren. Het helpt niet dat een lift je naar de top van dit nep-natuurparadijsje brengt. Een lift in een artificiële waterval? Ping, u bent aangekomen in uw treurige toekomst. Dat is dan 15 euro alsjeblieft.

sands garden bt bay jana
Het Marina Bay Sands Hotel, tweede duurste gebouw ter wereld, met de metalen bomen van de Gardens By The Bay op de voorgrond.

Smeltkroes

Singapore (3,5 keer zo groot als Antwerpen; 10 keer zoveel inwoners) is een indrukwekkende smeltkroes van culturen met levendige wijken als Chinatown, Little India en het Arabische Kampong Glam. Deze invloeden vertalen zich in een gevarieerde keuken, aantrekkelijke tempels en musea.

Het is het dichtstbevolkte land ter wereld (na Macau en Monaco) en het rijkste (na Qatar en Luxemburg). Een eerstewereldoase in een derdewereldregio, zo omschreef voormalig premier Lee het land dat hij dertig jaar met ijzeren hand bestuurde.

straatarbeider bidt voor de sri Mariamman tempel jana
Arbeider bidt voor de Sri Mariammantempel, Chinatown.

Miljonair in 10 jaar

Ook het meest emotieloze, zo blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Gallup. Singaporezen ervaren het minst vaak vreugde, woede, verdriet, pijn of stress van alle ondervraagde wereldburgers. Ze glimlachen het minst. Wel zijn ze het gezondst, het best geschoold en worden ze het snelst ter wereld miljonair – in minder dan 10 jaar.

Die nieuwe welstand spat eraf in de exclusieve jachthaven Marina Bay, het Central Business District en het shoppingwalhalla Orchards Road. Consumptie is het hoogste goed. Er zijn maar liefst 10 Chanelwinkels, 8 Burberry’s, Gucci’s en Prada’s en 2 vestigingen van Vacheron Constantin (horloges van over het miljoen).

orchards road shopping jana
Shoppingwalhalla Orchards Road, Singapore. Er zijn 10 Chanelswinkels in de stad.

Marina Bay Sands

Het ene majestueuze winkelcomplex verrijst naast de volgende pompeuze flagshipstore. Voor 6 euro kan je 100 meter bootje varen in een kunstmatige gracht van het Marina Bay Shopping Center. Voor 16 euro neem je de lift omhoog naar het spectaculaire Infinity-zwembad. Pootje baden mag enkel wanneer je overnacht in het Marina Bay Sands, het op een na duurste gebouw ter wereld. Een kamer kost 300 euro per nacht.

bootje varen in shoppingcentrum singapore jana
Bootje varen in het shoppingcentrum – wat een idee (en je moet er nog voor betalen ook).

1000 euro voor een papiertje op straat

Het is bekend: op sluikstorten staan in Singapore hoge boetes. Ook op kauwgom kauwen. Of drinken op de metro – zelfs een flesje water op een bloedhete dag! Goed voor 1000 euro per overtreding. Lap de regels drie keer aan je laars en je mag op zondag de straat komen vegen met een t-shirt waarop ‘VERVUILER’ staat.

Nergens ter wereld staan er meer afvalemmers per vierkante meter. Van alle kanten schreeuwen grote, roodomrande verbodsborden je toe wat niet mag. Verboden op de brug te fietsen! Verboden naakt in je eigen huis te lopen! Verboden durian te eten in het winkelcentrum. Durian is een stinkende vrucht, het lievelingsfruit van de Aziaat.

singapore by night jana foto marnix
Singapore by Night. Ik kijk toe hoe de Singaporezen zich in het zweet aerobicen.

Laagste misdaadcijfers

Homoseksualiteit: niet toegestaan. Zelfmoord: strafbaar (heus). Pornografie: uit den boze. Vijfhonderd dollar boete als je het toilet niet doorspoelt. Alleen meerderjarigen mogen een Cosmopolitan kopen – het drankje én het magazine.

Merkwaardig genoeg zagen we tijdens onze 48 uur in Singapore geen enkele agent. Zij zagen ons wel, via de duizenden camera’s aan elk gebouw en op elke straathoek. Een plakkaat in de metro spoort reizigers aan om verdachte individuen te signaleren.

Meer dan 700 vrijwilligers (met vuurwapen) helpen de politie. Singapore is een fabelachtige, moderne versie van George Orwell’s 1984. Een totalitaire verklikkerstaat, vinden velen. Feit is dat Singapore een van de laagste misdaadcijfers in de wereld heeft.

verbodsborden jana singapore bis
Verbodsborden in Singapore aan het winkelcentrum.

Meestal ken je Singapore enkel van de luchthaven, als hub onderweg naar Azië of Australië. Doe jezelf een plezier en houd volgende keer een dag of twee-drie halt in de stad. Een beklemmende maar grandioze ervaring.

Deze reportage verscheen eerder in de Katern Reizen van Het Laatste Nieuws, www.hln.be

hln singapore jana wuyts Screen Shot 2015-08-11 at 10.59.56

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s