Drie dagen in Singapore: wat je moet weten voor je vertrekt

Wie naar Azië of Australië vliegt, hoeft niet langer te twijfelen over een tussenstop. Singapore is waar je wil zijn. Drie dagen is ideaal om de hoogtepunten van de stad te bekijken.

TIMING: Het hele jaar door is geschikt om Singapore te bezoeken. Het land heeft een warm en vochtig klimaat met gemiddeld 27°. Het regent vaak, vooral van november tot januari. Dit jaar viert Singapore 50 jaar onafhankelijkheid met een 10-daags kunstenfestival en de opening van de Jubileumbrug aan Marina Bay. Alle info op www.singapore50.sg

VLUCHT: Singapore Airlines is een van de talloze maatschappijen die vliegen op deze bestemming. Een vlucht duurt gemiddeld 12 uur en kost ongeveer 550 euro.

VISA: Geen visum nodig. Wel een reispas die 6 maanden geldig is. Plus een heen-en weer-of overstapticket. Wie medicijnen neemt, doet er goed aan een voorschrift of briefje van de huisarts mee te nemen. Op drugs staat de doodstraf.

Screen Shot 2015-08-11 at 11.11.09
Een overzicht van de wijken in Singapore. Klik om te vergroten.

TAAL: Engels is de voertaal. Singapore werd in 1819 door sir Thomas Raffles gesticht als handelspost en was tot 1942 een Britse kolonie. Vandaag is de bevolking gemengd: Chinees, Maleisisch, Indisch, Europees. Er wonen veel expats.

VERKEER: Efficiënt, stipt en veilig. Er zijn nauwelijks files en het openbaar vervoer rijdt stipter dan waar ook ter wereld. Met een toeristenpas maak je gebruik van bus en metro vanaf 6 euro per dag. Taxi’s worden streng gecontroleerd om misbruik uit te sluiten. Draag steeds je gordel want je riskeert een boete van 80 euro.

GELD: 1 euro is 1,5 Singaporese dollar. Levenstandaard en prijzen zijn vergelijkbaar met Westerse normen.

SLAPEN: Prijzen van hotelkamers stijgen tijdens evenementen zoals het Food Festival (juli) of de Grand Prix (september).

ETEN: Lekker en goedkoop eten is perfect mogelijk in Chinatown en Little India (voor minder dan 3 euro). Wereldbekende chefs zoals Jamie Oliver of Michelinkampioen Joël Robuchon cateren voor de duurdere smaak.

gevel sri mariamman tempel jana
De prachtige Sri Mariamman-tempel.

BEZOEK SINGAPORE IN DRIE DAGEN

Dag 1. Het kloppende hart

Centrum. Singapore is perfect te voet te verkennen. Boek een hotel in het centrum, bijvoorbeeld aan de Clarke Quay langs de Singapore River, een ideale uitvalsbasis met zicht op het parlementsgebouw, de Sint Andrew’s Cathedral en het Supreme Court. Een sleepboot neemt je mee langs de rivier voor 15 euro. Bestel een Singapore Sling in de Asia Bar op de 71ste verdieping van het Swissotel en krijg er een adembenemend zicht bovenop.

Marina Bay. De mondaine baai naast het Central Business District. Flaneer langs de Helixbrug (in de vorm van dna), de Merlionfontein en de legendarische hotels Sands en Fullerton. Vanaf het reuzenrad Singapore Flyer zou je bij klare hemel Indonesië en Maleisie zien liggen, al is 21 euro veel geld voor een ritje van een half uur. Het ambitieuze Marina Bay Sands-complex herbergt een hotel, casino, winkelcentrum en vormt de ingang voor het indrukwekkende park Gardens by the Bay. Mis de gratis klank-en lichtshow niet, dagelijks om 19u45 en 20u45.

Chinatown. Een levendige wijk bekend om het eten en het nachtleven. Het Maxwell Centre is de ideale plek voor streetfood. Favoriet is de Tian Tian Haianese kip met rijst. Verder nog te bezoeken: de oudste Hindoetempel Sri Mariamman Tempel en de Buddha Tooth Relic Temple, met jawel: een tand van Boeddha. In het zuiden ligt het historische pand Baba House uit 1890, een herinnering aan de Chinese Peranakan-cultuur.

Central Business. Dit is de zakenwijk van Singapore. Alles ademt geld en zaken, maar let ook op de Feng Shui-architectuur van de gebouwen.

singapore river and roberts quai jana
Het Central Business District gezien vanaf Roberts Quai aan de Singapore River.

Dag 2. Ga shoppen en verken de kleurrijke wijken

Orchards Road. Deze shoppingoase is het terrein van de hippe wereldburger op zoek naar de laatste snufjes, de verveelde expatvrouw die troost put uit haar kredietkaart en de welvarende nouveau riche die wil laten zien waar ze zo hard voor werkt. Dure restaurants, trendy bars en meer winkelcentra dan een mens bezoeken kan. Kapitalisme op hol.

Little India. De vreemde eend in de bijt.  Een authentieke, vrolijke wijk met de Sri Veeramakaliamman-tempel als kleurrijk hoogtepunt. Proef de Idiase keuken in Muthu’s Curry of Banana Leaf.

Kampong Glam. De statige Sultanmoskee is blikvanger in de Arab Street. Deze bohémienbuurt verenigt kunstenaars, hipsters en de moslimgemeenschap. Hier bevinden IT-bedrijfjes zich zij aan zij met tapijtwinkels. Haji Lane is een paradijs voor fashonista’s. In Bugis Street winkelen vooral de Singaporezen zelf. Tot in de jaren 80 was Bugis het hart van de internationale travestie-scène.

Geylang. Massagesalons van divers allooi, karaokebars en goede restaurants. Bekend om zijn peperkrab.

winkelstraat kleurrijke gevels tanjong pagar jana
De kleurrijke gevels van Tanjong Pagar in Chinatown.

Dag 3. Dieren of natuur? Dagtrips à gogo.

Botanische tuin. Last van een jetlag? De botanische tuin is al vanaf 5 uur ’s ochtends vrij toegankelijk. De National Orchid Garden telt 3000 soorten orchideeën. Het kweekprogramma startte in 1928. Toegang kost 3,5 euro.

Sentosa Island. Dé toeristenplek bij uitstek. Universal Studio Theme Park (36 euro), de windtunnel iFly (65 euro) en het Butterfly Park met meer dan 15.000 vlinders (10 euro). Toegang tot het eiland kost 1,5 euro.

Singapore Zoo. Een van de beste dierentuinen van de wereld. Ontbijt met oerang-oetans, bezoek een replica Afrikaans dorp of bewonder de 2530 dieren. Tickets kosten 18/11 euro kinderen). De aanpalende Night Safari Zoo is geopend vanaf middernacht. Inkom is 25/18 euro kinderen.

central business district jana
Central Business District.

Pulau Ubin. Een zeldzame écht natuurlijke plek in Singapore, vlakbij de luchthaven. Het eiland is bereikbaar met de veerboot vanaf Changi (2 euro). Er wonen nog een honderdtal mensen in het traditionele dorp met zijn kleurrijke houten huizen. Ideaal om te mountainbiken.

chinatown jana
De kleurrijk versierde straten van Chinatown.
Buddha Tooth Relic Temple and Museum jana
Buddha Tooth Relic Temple and Museum. Waar ze een tand van Buddha bewaren.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s